Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

WATERS har lösningar på mycket av det som efterfrågas

 

Under den "Återspegling" och de två mer än fullsatta "Djupdykningar” som WATERS höll vid Havs- och Vattenforum i maj 2016, var nyfikenheten stor bland åhörarna. De ville veta mer om forskningsprogrammets resultat och hur snart de kan komma till praktisk användning i förvaltningen.
– Behovet är stort och förväntningarna höga. Samtidigt känner jag att vi har lösningar på mycket av det som efterfrågas, säger Mats Lindegarth, projektledare för WATERS.

Ett exempel är det verktyg för sammanvägd bedömning av ekologisk status där det också ingår en metod för att uppskatta osäkerheten i bedömningen.
– Som jag ser det tar den som börjar använda verktyget ett stort steg framåt, och jag tror att det kommer att bli ett verkligt stöd i vattenförvaltningen.

Något som är starkt efterfrågat är bättre indikatorer för att bedöma ekologisk status. Den översyn av befintliga indikatorer som forskarna inom WATERS har gjort har resulterat i förslag till förbättringar av dessa samt förslag på möjliga nya indikatorer.
– När det gäller enskilda indikatorer är programmet trots allt inte riktigt framme på alla områden ännu. Men exempelvis vattenväxter inom både inlands- och kustvatten är två områden där vi föreslår förbättringar. Den befintliga indikatorn för vattenväxter i kustområden har av olika anledningar inte varit särskilt användbar och här föreslår vi ett antal nya indikatorer. För vattenväxter i inlandsvatten föreslår vi både nya indikatorarter och nya metoder, säger Mats Lindegarth.

I samband med WATERS presentationer delades den alldeles färska kortversionen av slutrapporten ut: Resultat i fickformat från forskningsprogrammet WATERS.

Presentationen i PDF från Djupdykningen

 

 

 


 

Så här är läget med slutrapporten

De sammanfattade resultaten från det det femåriga forsknings-programmet WATERS kommer att publiceras i en slutrapport. Just nu granskas kommentarer från initierade testläsare och från språkgranskaren. Tryckt och färdig ska rapporten vara till WATERS slutkonferens den 11 oktober i Göteborg då man kommer att kunna få ett exemplar.

Redan nu kan man få en inblick i vilka resultat det handlar om genom att läsa kortversionen av slutrapporten. Här kan du ladda ner Resultat i fickformat från forskningsprogrammet WATERS i PDF.

Sidansvarig: Daniel Ruhe|Sidan uppdaterades: 2016-10-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?