Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samlad bedömning

Enligt vattendirektivet skall bedömning av ekologisk status baseras på den så kallade “one-out-all-out”-principen. Baserat på erfarenheter av de existerande bedömningsgrunderna ny- och vidareutvecklas de indikatorer som skall utgöra grund för bedömningen i fokusområde kustvatten respektive inlandsvatten. Idag finns dock en övergripande brist på riktlinjer vid samlad bedömning av ekologisk status. Delprojektet ”Samlad bedömning” kommer därför att etablera riktlinjer baserat på relevant ekologisk baskunskap.

En av de frågor som behöver behandlas är hur flera indikatorer som representerar en och samma kvalitetsfaktor, exempelvis biomassa, klorofyll och artsammansättning av växtplankton, skall vägas samman för att beskriva status för kvalitetsfaktorn som helhet.

En annan central fråga är hur bedömning av en kvalitetsfaktor skall kombineras med bedömning av övriga kvalitetsfaktorer. De utvärderingsverktyg för vattendirektivet som baseras på integrerade principer använder i nuläget viktning av indikatorer vid klassificering av en kvalitetsfaktor. Det tas dock ingen hänsyn till eventuella samband mellan indikatorer inom en kvalitetsfaktor, och inte heller eventuella samband mellan kvalitetsfaktorer. Dessutom tas än så länge ingen hänsyn till vattendirektivets stödfaktorer, exempelvis näringsämnen eller syreförhållanden, vid klassificering av biologiska kvalitetsfaktorer.

Samlad bedömning i WATERS
Delprojektet kommer att utveckla ett system för att klassificering av biologiska kvalitetsfaktorer som integrerar det akvatiska ekosystemet delar baserat på en konceptuell modell som beskriver hur de olika delarna samverkar. Modellen kommer att testas och vidareutvecklas vid utveckling av indikatorer i de två övriga delprojekten inom fokusområde Samordning av bedömningsgrunder; osäkerhet respektive referensförhållanden och klassgränser.

Det är också tydligt att olika typer av ekosystem, exempelvis djupa och grunda miljöer, reagerar olika på samma påverkansfaktorer. Olika bedömningssystem kommer därför att utvecklas för olika typer av ekosystem. Delprojektet kommer även att utvärdera om vattenförekomster som inte övervakas kan klassificeras baserat på information från närliggande, liknande vattenförekomster. Det sistnämnda kommer att testas i områden där data från miljöövervakningen finns tillgängligt och möjliggör bedömning av noggrannhet i metoden.

 

Sidansvarig: Daniel Ruhe|Sidan uppdaterades: 2011-09-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?