Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fisk - kustvatten

Den bedömningsgrund för kustvatten som används idag inkluderar inte fisksamhällen. I WATERS kommer vi att utveckla indikatorer för fisksamhällets status. Arbetet bygger på tidigare erfarenheter från övriga kvalitetsfaktorer inom vattendirektivet, till exempel bottenfauna och fisk i sötvatten. En samtidig målsättning är att indikatorerna ska kunna återkopplas till indikatorer för god miljöstatus enligt det marina direktivet.

Kustfisk i WATERS
Delprojektets utgångspunkt är att bedöma fisksamhällets status ur fyra aspekter: mängden fisk, fisksamhällets storleksstruktur, fisksamhällets trofiska nivå och biologisk mångfald. Vi kommer att utveckla indikatorer utgående från denna indelning för olika övervakningsmetoder och geografiska områden. Vi kommer även att identifiera klassgränser och föreslå metoder för att sammanväga resultaten för de olika aspekterna.

Analyserna utförs dels genom jämförelser mellan olika geografiska områden, för att få en bild av variationen i miljöstatus hos fisksamhället i dag. I denna analys ingår data från miljöövervakningen i referensområden men även data från provfisken i påverkade områden. Dessutom utvärderas data från referensområden där längre tidsserier finns tillgängliga, för att få en uppfattning om graden av mellanårsvariation och långsiktiga förändringar. I den gemensamma gradientstudien i fokusområde kustvatten kommer indikatorernas respons i en påverkansgradient att testas tillsammans med kvalitetsfaktorer i övriga delprojekt.

Målsättningen är att utveckla metoder för att beskriva fisksamhällets status i våra kustområden, identifiera faktorer som påverkar miljöstatusen, och att inkludera kustfisk i bedömningen av vattenkvalitet enligt vattendirektivet.

Sidansvarig: Daniel Ruhe|Sidan uppdaterades: 2011-10-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?