Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Makrofyter - inlandsvatten

Bedömning av ekologisk status med hjälp av makrofyter baseras för närvarande på makrofyternas respons längs en totalfosforgradient och bedömningsgrunder finns enbart för sjöar. Bedömningen bygger enbart på kvalitativa data (förekomst/icke-förekomst) vilket var den enda form av dataunderlag som fanns till förfogande vid utveckling av nuvarande bedömningsgrunder.

Makrofyter i WATERS
I WATERS kommer olika multimetriska index (t.ex. Free-index) att testas för bedömningen av ekologisk status i sjöar. Dessa index kommer bland annat att ta hänsyn till vattenförekomsternas naturvärden i form av närvaro av rödlistade makrofyter. Vi kommer även att jobba med index för andra påverkansfaktorer än övergödning, till exempel försurning och framför allt hydromorfologisk påverkan.

Tack vare den av Naturvårdsverket 2010 godkända nya undersökningstypen för makrofyter i sjöar finns numera även kvantitativa makrofytdata för vidareutvecklingen av bedömningsgrunderna att tillgå. Dessa kvantitativa data kommer även att användas för att kvantifiera osäkerheten i bedömningen, något som saknas i nuvarande bedömningssystem.

För makrofyter i rinnande vatten kommer delprojektet att bygga upp en nationell databas som lägger grunden för att utveckla en prototyp för makrofytbaserade bedömningsgrunder i vattendrag.

Makrofytinventeringar är resurskrävande. Därför kommer vi även att testa om obemannade flygplan (så kallade UAV) utrustade med digitala sensorer kan användas för makrofytövervakning och bedömning av ekologisk status i sjöar. Makrofytarbetet i WATERS kommer att bidra till en förbättring av de befintliga bedömningsgrunder i sjöar, utvecklingen av bedömningsgrunder i vattendrag, och på lång sikt en mera kostnadseffektiv övervakning.

Provtagning makrofyt

Makrofyter

Provtagning av makrofyter i en sjö med nuvarande undersökningstyp.

Sidansvarig: Daniel Ruhe|Sidan uppdaterades: 2011-09-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?