Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

WATERS är nu avslutat

Forskning om ekologiska bedömningsgrunder för vattenkvalitet

Det femåriga forskningsprogrammet WATERS som startade våren 2011 är nu avslutat. Målet var att utveckla och förbättra de bedömningsgrunder som används för att klassificera status hos svenska kust- och inlandsvatten i enlighet med EU:s ramdirektiv för vatten. Programmets fokus har varit de biologiska kvalitetsfaktorer som används för att bedöma vattenkvalitet. Dessa är makrofyter, bottenfauna, växtplankton och fisk. I vattendrag är även bentiska kiselalger en kvalitetsfaktor. Inom programmet vidareutvecklades dessutom de metoder som används för att ge en samlad bedömning av ett vattens status.

Resultaten av forskningen är användbara i praktisk förvaltning av Sveriges vattenmiljöer. WATERS har därför arbetat nära Vattenmyndigheterna och Havs- och vattenmyndigheten, det vill säga de myndigheter som har till uppgift samordna och utvärdera tillståndet i våra sjöar, vattendrag och kustvatten.

Vid WATERS slutkonferens som hölls i Göteborg den 11 oktober, och samlade cirka 140 deltagare, presenterades programmets samlade resultat. Programmets slutrapport distribuerades också.

Här kan du ladda ner slutrapporten Ecological assessment of Swedish water bodies: Development, harmonisation and integration of biological indicators i PDF.

WATERS webbsida med allt material som finns där kommer fortsatt att vara tillgänglig men sidan kommer inte att uppdateras framöver.

Akronymen WATERS står för: Waterbody Assessment Tools for Ecological Reference conditions and status in Sweden.

 

Aktuellt

 

Följ oss på Twitter

Sidansvarig: Daniel Ruhe|Sidan uppdaterades: 2017-03-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?