Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Gradientstudie - kustvatten

Övervakningen och utvärdering av miljöstatus i svenska kustvatten sker genom olika kontrollprogram där indikatorer används för att bedöma vattenkvalité. Avsikten med delprojektet ”gradientstudie” är att designa och genomföra en fältundersökning där olika indikatorers respons på eutrofiering studeras i svenska kustvatten.

Indikatorer som representerar de kvalitetsfaktorer som används för att bedöma ekologisk status enligt vattendirektivet, i.e. växtplankton, makrofyter, bottenfauna och fisk, kommer att jämföras för att studera deras känslighet och reaktion på närsaltsbelastning i kustnära eutrofieringsgradienter på både Väst - och Östkusten. Genom att jämföra olika indikatorer under samma tid och på samma plats är det möjligt att utvärdera deras lämplighet för att beskriva miljösituationen i våra kustvatten.

I WATERS kommer dos-respons funktioner för befintliga och nya indikatorer som representerar dessa kvalitetsfaktorer att studeras och jämföras längs belastningsgradienter, och val av klassgränser och referensvärden för indikatorerna kommer att utvärderas gemensamt. Optimering och urval av provtagningsstationer kommer att baseras på analys av precision och osäkerhet i skattningar för att uppnå en kostnadseffektiv design.

Undersökningarna kommer att genomföras i områden där omfattande bakgrundsinformation finns tillgänglig och skall om det är praktiskt möjligt ske i samarbete med existerande miljöövervakningsprogram. Resultaten från den gemensamma gradientstudien i fokusområde kustvatten kommer att ligga till grund för val av indikatorer för att fastlägga framtida miljöövervakning och förbättra bedömningsgrunderna för kustvatten.
 

Sidansvarig: Daniel Ruhe|Sidan uppdaterades: 2011-09-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?